16-19 MAYIS SELANİK’TEN ANKARA’YA ATATÜRK’Ü ANMA VE BARIŞ KOŞUSU

16-19 MAYIS SELANİK’TEN ANKARA’YA ATATÜRK’Ü ANMA VE BARIŞ KOŞUSU
2019 Koşusundan
16-19 MAYIS SELANİK’TEN ANKARA’YA ATATÜRK’Ü ANMA VE BARIŞ KOŞUSU
16-19 MAYIS SELANİK’TEN ANKARA’YA ATATÜRK’Ü ANMA VE BARIŞ KOŞUSU

TARİHÇE

Yurtta sulh Cihanda sulh ilkesi doğrultusunda Barışa dikkat çekmek, ulusal mücadele ve Kurtuluş savaşımızın başlangıcı olarak kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul Sarayburnu’ndan 16 Mayıs’ta hareket ederek 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkması ve Kurtuluş savaşımızda hayatlarını kaybeden tüm kahramanlarımızı anmak ve saygılarımızı sunmak amacıyla bu koşumuzu gerçekleştirmekteyiz.

Koşumuz nasıl başladı: İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (İASKF) 16 Mayısta Sarayburnu’nda Atatürk’ün Samsun’a hareket etmesi anısına bir koşu düzenlemekteydi. Koşu startı öncesi yapılan bir törende Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinden bir grup atletin Atatürk’ün bir dönem çalışmalarını yürüttüğü Şişli’de bulunan şu anda Müze olarak kullanılan evden alıp koşarak getirdikleri toprak denize dökülmekteydi.

Sarayburnu’ndaki koşuya devamlı olarak katılan İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü (İMAK) atletleri toprağın denize dökülmesine içleri elvermediği için 1987 yılındaki koşudan sonra organizasyon yetkilileri ile görüşüp toprağın denize dökülmesi yerine kendilerine teslim edilmesi halinde bir Bayrak koşusu formatında koşularak Anıtkabir Komutanlığına teslim etmek üzere Ankara’ya götürmeyi teklif ederler.

Ertesi yıl koşu, 17 Mayıs 1988 tarihinde Atatürk’ü Anma ve Barış koşusu adıyla hayata geçirilir. Koşunun Taksim Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunu takiben başlaması planlanmış fakat burada tören için izin verilmediğinden koşu startı Boğaziçi köprüsünün Asya kıtası gişelerinden verilmiştir.

1989 yılında dönemin yönetim kurulu çeşitli nedenlerden dolayı maalesef bu organizasyonu gerçekleştiremez.

1990 yılına gelindiğinde Bu kez Taksim Atatürk Anıtı’nda tören için gerekli izin verilmiş saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra Taksim, Elmadağ, Osmanbey, Şişli, Mecidiyeköy güzergâhını takiben köprü gişelerine kadar sembolik bir tanıtım koşusu yapılmasının ardından koşu startı verilir.

Ne yazık ki atletler 32 saat süren koşunun ardından Ankara’ya ulaştığında Ortada ne onları karşılayıp hoş geldin diyen ne de ilgilenen bir yetkili yoktur.

Atletler 19 Mayıs Stadyumu’nda düzenlenen resmi geçit töreninden sonra topluca Anıtkabir’e giderek toprağı Anıtkabir Komutanlığına teslim ederler.

Ankara’da atletleri karşılama konusunda çeşitli yazışmalara rağmen durum uzun yıllar değişmemiş atletler Ankara’da yalnız başlarına bırakılmış bir gecelik konaklamalarını dahi atletler kendi imkânları ile karşılamak zorunda kalırlar.

1996 yılı kulübümüz ve Atatürk Barış Koşusu organizasyonu için büyük bir atılımın başlangıcı olur.

İASKF ve aynı zamanda kulübümüz yönetim kurulu üyesi olan Rıdvan Doğan’ın girişimleri sonucunda kulübümüz, İstanbul’da düzenlenen Habitat organizasyonunda spor kozası partnerlerinden biri olarak yer alır.

Bu dönemde Milli olimpiyat komitesi ile yakın ilişkiler kurulur. Bu ilişkiler sonucu dönemin TMOK Başkanı rahmetli Sn. Sinan Erdem, TMOK  Genel Sekreteri Sn.Neşe Gündoğan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Sn. Hüdaverdi Talay ve İstanbul Amatör Spor Kulüpleri yönetim kurulu üyesi Sn. Adil Çeven’in destekleri ve girişimleri sonucunda 1997 yılında İstanbul-Ankara arasında (son kez) koşulan Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusunda atletler Ankara girişinde Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu yönetim kurulu üyeleri tarafından çiçeklerle karşılanır ve kafile konfederasyonun Gölbaşı tesislerinde bir gece misafir edilirler. Bu koşu 31sa 52dk da tamamlanmış olup o zamana kadar koşulan en hızlı koşu zamanıdır. Ertesi gün atletler topluca 19 Mayıs Stadyumu’nda düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamalarına katılırlar, törenin açılış konuşmasının hemen ardından, toprak ilk kez dönemin Cumhurbaşkanı Sn. Süleyman Demirel’e sunulur. Organizasyonun bu hale getirilmesinde emekleri geçen herkese burada teşekkürü borç biliriz.

1998 yılında bu koşunun Selanik’te başlatılarak bir grup Türk ve Yunanlı Master Atlet Atina’ya koşarken yine bir grup Türk ve Yunanlı atletin Ankara’ya koşması ve iki ülke halkları arasında dostluğu pekiştirmek için Türk ve Yunan Bayraklarını her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarına sunulması için çalışmalar yapılmış, organizasyon için önemli gelişmeler sağlandığı halde son anda Yunan hükümeti organizasyonun Yunanistan ayağına izin vermez. Bu çalışmada fedakârca çalışmalarından dolayı Türk ve Yunan Kadınları Dostluk platformu Başkanı Sn. Margaret Papendreou ve eş başkanı Nilgün Erdem Niord’a, konuyu basına taşıyarak geniş kitlelere duyuran ve bu haberi ile basında barış elçisi plaketi ile ödüllendirilen Hürriyet gazetesi spor muhabiri rahmetli Celal Demirbilek’e teşekkürlerimizi sunarız.

İstanbul-Ankara arasında koşulan “Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu” olan organizasyonun adı 1998 yılında “16-19 Mayıs Selanik’ten Ankara’ya Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu” olarak değiştirmiş ve İpsala sınır kapısında yapılan büyük bir törenle Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evden alınarak bir kutu içerisine konulmuş ve Türk bayrağına sarılmış bir biçimde Ankara’ya, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde Sn. Cumhurbaşkanına verilmek üzere İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü atletlerine teslim edilmiştir.

Dönemin Atletizm Federasyon Başkanı Sn. Fekrit Çetinkaya’ya bu organizasyona büyük katkılarından dolayı teşekkür ve şükranlarımızı sunarız.

Bu organizasyonumuzda Hayrabolu İlçe Spor müdürlüğü tarafından Hayrabolu’da, Yenice Belediye Başkanlığı tarafından Yenice ilçesi girişinde Tekirdağ İl Müdürlüğü ve Tekirdağ Belediye Başkanlığı tarafından Tekirdağ merkezinde törenler düzenlenmiştir.

Tekirdağ’da Bayrak ve Atatürk posterleri açılmış, bir grup Tekirdağ atleti ve halktan katılanlarla birlikte 1 km’lik temsili bir koşu yapılmış. Atatürk Anıtı önünde yapılan saygı duruşunun ardından hep birlikte İstiklal marşımız okunmuştur.

Tören yapılan bu yerlerde atletlerimize kumanya, su ve meyve takviyesi yapılmıştır.

İstanbul’da her zaman olduğu gibi Taksim Atatürk Anıtında düzenlenen törende toprak İstanbul İl Spor Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmiş ve Ankara’ya ulaştırılmak üzere tekrar teslim alınmıştır. Törenin ardından bir grup atletimiz koşarak Taksim, Dolmabahçe, Beşiktaş, Barbaros Bulvarı güzergâhını takiben Boğaziçi Köprüsünden geçerek köprü gişelerine kadar sembolik tanıtım koşumuzu yapmışlardır.

Koşunun ardından Ankara etabının startı verilmiştir. Güzergâh üzerindeki Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu illerimizde toprak devir daim törenleri yapılmıştır.

İpsala’dan itibaren 737 km’lik ara vermeden gece gündüz koşularak 55 saati bulan koşumuz Ankara girişinde sona ermiştir.

2002 yılına kadar İpsala’dan Ankara’ya her yıl düzenli olarak koşulan bu organizasyon AKP iktidarının stadyumlardaki 19 Mayıs kutlama törenlerini iptal etmesi nedeni ile sekteye uğramıştır. Ankara’da toprağın teslim edileceği merci kalmadığı için toprağın Samsun’da yapılan 19 Mayıs törenlerinde Samsun Valiliğine teslim edilmesine yönetim kurulumuz tarafından karar verilmiştir.

Önceki yıllarda olduğu gibi İpsala’da teslim alınan toprak koşularak İstanbul’a getirilmiş ve otobüsle Samsun’a götürülerek burada düzenlenen törende Samsun Valisine teslim edilmiştir.

Bir grup atletimiz Samsun yarı maratonunda Atatürk posterini açarak koşmuş ve koşuya renk katmışlardır.

2003 Yılında organizasyon önceki yılın aynısı olarak tekrarlandı.

2004 Yılında yönetim kurulumuz toprağın İstanbul’dan otobüs ile Samsun’a götürülmesi yerine yine koşularak Ankara’ya götürülüp Anıtkabir Komutanlığına teslim edilmesine karar vermiştir.

Organizasyonumuz bu hali ile 2019 yılına kadar devam etmiş olup, pandemi nedeni ile organizasyon 2020 yılında 33 yıllık tarihinde ikinci kez yapılamamış oldu.

İpsala’dan Ankara’ya Atatürk’ü Anma ve Barış Koşumuzun organizasyonunda tören düzenlenmesi, otobüs, minibüs, kumanya, konaklama, tişört gibi ihtiyaçları gidererek sponsorluk desteği sağlayan kurum, kuruluş ve gerçek kişilere tüm atletlerimiz adına teşekkür ve şükranlarımızı sunarız.

KOŞUNUN GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLAYAN KURUM VE KURULUŞLAR:

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara, Samsun Valilik ve İl Spor Müdürlükleri, İpsala Kaymakamlığı, Gümülcine Konsolosluğu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Atletizm Federasyonu, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, İBB Spor İstanbul A.Ş., Beşiktaş Belediyesi, Avcılar Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi, Çayırova Belediyesi, İstanbul ve Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları, Edirne, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu Atletizm İl Temsilcilikleri, Hayrabolu İlçe Spor Müdürlükleri, TRT Spor Bölümü, Fıratpen, Digitürk, Vodafone, Acıbadem Sigorta,Ankara Yenimahalle Belediyesi, Ulusoy Otobüs Firması, Türk ve Yunan Kadınları Dostluk Platformu, Gülhane Lionsları, Hürriyet ve Cumhuriyet Gazetelerinin Spor bölümleri, Atletin Sesi ve Fenerbahçe Dergileri.